268 poze   65817 vizite
Albume
0____adresa Interviu Tatomir George 20141___ Prezentarea mea si istoric2___ MATCA LOT ZBOR SI PUI-NOU 20153___ Rezultatele 2010 UCPR 948081 SONGOCU SI 785606 PRINTESA   Rezultatele 2011 UCPR 948081 SONGOCU SI 785606 PRINTESA      Rezultatele mele 2012 CLUB MECCA FOND GAESTI         Rezultate 2012 UCPR 2419166-SONGOHAN         2 FII DIN SONGOCU CU REZULTATE         Rezultate 2013 Club Zonal 9 cluburi si Ucpr         REZULTATE 2010-2011-2012-2013-2014 NATIONAL UCPR         Rezultate 2014 Zonal 9 cluburi si UCPR4___ Hranirea porumbeilor5___ Tratamente si formarea perechilor6___ In timpul concursurilor si dupa-REVIZUIT 2012   ROUNDABOUT sau VADUVIA PRIN ROTATIE7___ Multumirile mele si motto-ul8___Poze porumbei_compartimente_cupe_prieteni   9__Perechi matca 2012      10___918778 2007 disparut de la matca         11_____CRESCATORIA DE ZBOR         Deparazitarea porumbeilor         TRICOMONOZA articol 2015         Tricomonoza simptome         Cum indreptam penele indoite         Ornitoza         Trichomonas Salmonella E coli Giardia Histomonas         Microplasmoza         COCCIDIOZA         Adenoviroza         Adeno-coli         Salmonela-tratament         DIFERENTA INTRE PARAMIXOVIROZA SALMONELA SI FEBRA PARATIFOIDA         TRATAMENTELE IN EXCES      11____Perechi matca 2013- clik pe poza pentru detalii         12_____PERECHI MATCA 2014         perechea 1         perechea 2         perechea 3         perechea 4         perechea 5         perechea 6         perechea 7         13_____Perechi matca 2015 aici gasiti si pui din ei de vanzare         perechea nr 1 si puii         perechea nr 2         perechea nr 3 si puii         perechea nr 4 si puii         perechea nr 5         perechea nr 6         perechea nr 7         perechea nr 8         14______Perechi 2016         perechea 1 2016         perechea 2 2016         perechea 3 2016         perechea 4 2016         perechea 5 2016         perechea 6 2016         perechea 7 2016         perechea 8 2016         perechea 9 2016         perechea 10 2016         15______Perechi 2017         Perechea 1 2017         Perechea 2 2017         Perechea 3 2017         Perechea 4 2017         Perechea 5 2017         Perechea 6 2017         Perechea 7 2017         Perechea 8 2017         Perechea 9 2017         Perechea 10 2017         16______Perechi 2018         Perechea 1-pedigreu   Achizitii 2011      Achizitii 2012         Achizitii 2013         Achizitii 2014      Despre linii         cumpar         tipuri de ochi         boli la porumbei simptome si tratament video         DE VANZARE clik pe poza pt detalii         o alta dragoste mai veche         REFERINTE-REZULTATE PORUMBEI TATOMIR GEORGE IN ALTE CRESCATORIIInterviu SJAAK BUWALDA   Dr HANS-PETER BROCKAMP      Culorile la porumbei         Secrete in sportul columbofil         SJAK BUWALDA-metode imperechere ajutor pentru tineri

membru din 29 ianuarie 2011

Interviu SJAAK BUWALDA

Interviu Sjaak Buwalda – Lecție de maraton columbofil în stil batav! Un interviu pe gustul meu, total de acord cu modul de imperechere si cu metodele, mai putin cu nr mare de porumbei cu care incepe!

Sjaak Buwalda e un columbofil olandez care concurează cu succes la cursele de distanțe lungi. Ne-am sfătuit să-l intervievăm, dar…puțin altfel. Deci setul nostru de întrebări oarecum (intenționat) neconformist a fost conceput și organizat pe secțiuni-subiecte.

Fiecare secțiune conține o întrebare care tratează chestiuni ”fierbinți” de la noi, din România. Scopul nostru declarat a fost acela de a-l pune pe Sjaak în postura profesorului de maraton columbofil în stil batav (cum îi place să spună).

Credem că ni l-am îndeplinit cu brio. Vă invităm deci să citiți și recitiți materialul de mai jos. Apoi, exprimați-vă liber impresiile, în secțiunea comentariilor. Vă mulțumim!

Prezentarea lui Sjaak (pe scurt)

Mă numesc Sjaak Buwalda și locuiesc în partea de nord a Olandei. Am fost atras de distante lungi din copilărie, deci mă concentrez în totalitate pe câștigarea curselor de la Limoges (850 km), la Barcelona (1300 km). După ce am absolvit facultate, m-am mutat la familia Eijerkamp, pentru care am lucrat şi concurat cu succes timp de sase ani, obținând pentru această familie excepțională o victorie la singurul concurs naţional pe care l-au câștigat ei vreodată. Am petrecut o perioadă excelentă, foarte educativă, câștigând și învățând de la cei mai buni crescători din lume.

Când ne-am mutat înapoi în zona de baștină, am început să-mi construiesc propria mea familie de porumbei, pe baza celor mai bune linii genealogice de distanțe pe care am putut pune mâna. Desigur, a fost introdusă în crescătorie linia Black Giant (van Wanroy), cu care am concurat cu succes la Eijerkamp. La fel și cei mai buni porumbei de la Dr.Brockamp (1 Int. Perpignan, 2x 1 Int.Marseille, ”Euro Diamond”), precum şi la celebrul Menne şi fiicele (1 Int. Barcelona ‘07, 1 Int.Perpignan ’01).

Sclipirea de aur a fost furnizată de liniile Brakele, care, în perioada în care concuram de la Eijerkamp, erau dintre concurenţii cei mai puternici. Aceste familii își regăsesc originile în liniile Eijerkamp-Muller, ​​Van Wanroy, Arden şi Cartues. Acești porumbei au format bazele familiei mele de distanțe lungi din prezent. Mai pe urmă, superbul sânge Bennie Homma (Brinkman, van der Road), Luc Van Coppenolle şi Jouke Waterlander (Wanroy) și-a făcut intrarea, în căutarea unui impuls suplimentar înspre succes. După noul meu start, am reușit să-mi reîncep seria victoriilor cu un loc 1 Național și alte locuri de top, cum veți putea vedea în catalogul meu.

Link spre: Catalogul Sjaak Buwalda. (.pdf)

Link spre: website-ul lui Sjaak Buwalda
Interviu-eveniment de la Columbofil.net (15.03.2011)
* material absolut gratuit, fără nici un interes comercial sau de alt gen.
** poate fi preluat cu permisiunea scrisă a autorilor.
Echipa de zburători, antrenamente și metoda de zbor

Cu câte păsări (masculi și femele) veți începe sezonul competițional 2012?

Angajez la zbor aproximativ 140 de porumbei, dintre care 50% sunt yearlingi. Am 3 compartimente: porumbeii yearlingi, porumbei de 2 ani, porumbei de 3 ani și mai mult. Toți au voliere diferite și program de zbor diferit.

Care din sexe au dat performanțe mai bune la zbor: masculii sau femelele? Care este motivul pentru care unul dintre sexe concurează mai bine la cursele de maraton?

La văduvie totală observăm că femelele sunt mai bune, dar în sistemul meu de motivare masculii sunt la fel de buni ca și femelele. Sistemul pe care îl practic face ca ambele sexe să performeze la fel de bine, doar că masculii trebuie să se descurce cu un nivel diferit de stres și vor avea nevoie de mai multă energie pentru cursă.

Pe ce criteriu împerecheați păsările din compartimentul de zbor?

Folosesc zburători care au performanțe, ei, fiii și fiicele lor, atât. Chiar și porumbeii pe care îi cumpăr trebuie sa fie zburători consacrați sau fii din aceștia. Folosesc sistemul meu de împerecheri A,B,C,D. Unde A: campionii (îi împerechezi între ei), B: fiii campionilor (îi împerechez între ei. Astfel, în pedigreul unui porumbel rezultat dintr-o astfel de împerechere toți cei 4 bunici sunt campioni). Cele de tip C: rezultă din împerecherea BxB, iar D: împerecherea cu un porumbel doar cu pedigreu, dar care nu are rezultate în primele 2 generații.
Forțați porumbeii să se antreneze în jurul crescătoriei prin diferite metode: steag, etc.?

Porumbeii mei zboară toata iarna, iar când temperaturile cresc femelele se antrenează mai mult. Masculii trebuie sa ii fugăresc cu o minge atunci când devin prea teritoriali.

Cât de des antrenați porumbeii cu mașina proprie? De la ce distante, pe ce direcție? Lansări individuale sau în grup?

Eu practice văduvia totală și am învățat că antrenamentele nu prea au efect benefic asupra văduvilor mei de maraton, deoarece aceștia se aprind prea repede și pierd din energie. Nici puii nu îi antrenez. Îi pun intr-un cos pentru a se învăța cu condițiile din mașină de 3 ori câte o noapte. Puii îi duc direct la 100 km. Porumbeii deștepți și sănătoși știu să se reîntoarcă acasă.

Câte antrenamente și câte zboruri trebuie sa aibă un porumbel într-un sezon pentru a fi în formă pentru zborurile de maraton?

Încerc sa angajez yearlingii la 5-6 zboruri până în 550 km, înainte de a-i angaja la un maraton de 850 km. Porumbeii bătrâni fac câteva zboruri de 250-550 km înainte de primul maraton, ca zboruri de pregătire , iar între zborurile de maraton nu mai fac antrenamente.
Credeți că este necesar să angajăm porumbeii la un zbor de fond pentru a fi pregătiți pentru prima cursă de maraton?

Depinde de program. Dacă este o cursă de până în 550 km cu 14 zile înainte de primul maraton, atunci mai mult ca sigur că voi trimite porumbeii la zbor. Dar dacă nu este, ii trimit la un zbor de maxim 300 km.

După prima cursa de maraton, cât de lungă va fi perioada de recuperare? După ce perioada va fi pregătit porumbelul pentru a fi angajat la o nouă cursă?

În mod normal 3 săptămâni, dar 2 sunt de ajuns.

După o cursă lungă un porumbel se întoarce acasă extenuat. Credeți că va fi el terminat pentru restul sezonului sau îl angajați la o altă cursă după 2-3 săptămâni,?

Nu poate să se recupereze foarte rapid, depinde foarte mult de columbofil. Îi hrănesc cu grăsimi, baie individuală cu apa călduță, iar apoi îi dezinfectăm pentru că au petrecut mult timp cu alți porumbei străini.

Daca folosiți tehnici de motivare, care vă sunt cel preferate și care sunt cele care funcționează cel mai bine?

Pentru mine nu merg aceste tehnici de motivare. Din crescătorie direct în cos. Nu sunt necesare alte stresuri pentru porumbel.

Folosiți unele trucuri de succes care sunt greu de explicat sau care sunt de neînțeles?

Porumbeii buni și porumbeii în formă. Dacă reușești să combini aceste 2 lucruri, ai să fi cel mai de succes columbofil din lume.

Ce fel de curse preferați, cele cu vânt: din față, din lateral sau din spate? Până la ce vârstă zburați porumbeii?

Nu am nici o preferință, vreau doar sa câștig. Aici avem toate tipurile de vreme, așa că avem nevoie de porumbei pentru acest lucru. Nu are rost sa căutăm scuze în teorie dacă practica ne arată altceva.

Sunteți de părere ca păsările mai bătrâne (4-5 ani sau chiar mai bătrâne) devin mai inteligente și, știind tot timpul la ce să se aștepte, nu mai zboară la fel de rapid sau credeți că un porumbel special, de orice vârstă ar fi el, nu își va modera temperamentul?

”Mai inteligent” poate însemna că porumbelul nu se va grăbi sa vina acasă rapid, ci va încerca să se întoarcă la crescătorie fără riscuri. Dar nu avem de unde sa știm, totul este un semn de întrebare. Porumbei buni sunt buni la toate vârstele. Totuși, cred ca yearlingi mai au mult de învățat la cursele de maraton. Cred ca natura are rolul ei în a selecta.

Unii spun că zborurile mai lungi de o zi (maratoanele) sunt ca un joc de ruletă datorită pericolelor întâlnite de porumbei pe timpul nopții?

Este o aberație venită din partea oamenilor care nu au constatat niciodată un porumbel seara. Eu am constatat porumbei seara în mai multe crescătorii, totuși sunt unele cazuri când unii dintre colegii mei constata porumbei noaptea, iar alții nu. Astea înseamnă ca porumbeii nu au avut curajul sa se avânte sa zboare în noapte. Abilitatea de a zbura pe timpul nopții este o calitate.

Începând cu 2012, în Romania lansările la zborurile de maraton vor avea loc după ora 10. Unii spun că un asemenea lucru ar putea însemna distrugerea porumbelului de maraton din România, care este capabil să zboare pe toata perioada zilei de lansare, începând cu dimineața lansării până seara, reușind să ajungă acasă în prima zi de concurs. Alții spun că porumbeii de Demifond sau de General vor câștiga aceste curse, deoarece aceștia vor zbura rapid în prima zi, se vor odihni noaptea și apoi vor continua următoarea zi cu viteză maximă. Care este opinia dumneavoastră?

Tot ceea ce se întâmpla între locul lansării și voliera este speculație, nu avem de unde sa știm, așa ca ghicim. Tot ce am învățat este că sunt porumbei care caută sa ajungă în prima zi acasă și există alții care prefera să zboare o parte a serii (nopții). Totul depinde de supraviețuire. Eu unul aș vrea sa am parte de ambele tipuri de lansări. Vom putea observa că vor fi porumbei care vor prefera o metoda sau alta, dar vor exista și alții care vor învinge indiferent de cursă. Eu mi-aș dori sa am succes în ambele …
Hrănire și medicație

Folosiți medicație preventivă în perioada iernii?

Nu exista așa ceva ca medicația preventiva! Dar daca v-ați dori sa știți dacă tratez în timpul iernii, trebuie să vă spun că răspunsul este nu. Vaccinez în februarie și martie. Porumbeii mei primesc tratament înainte de începerea năpârlirii.

Cum tratați porumbeii contra principalelor boli în sezonul competițional?

Tratez împotriva Tricomonozei și bolilor respiratorii cu produse din comerț.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre hrănirea dinaintea îmbarcării.

Cu o săptămână înaintea îmbarcării primesc hrană light (dietetic), pentru a se putea antrena mai mult. Înainte de îmbarcare cu 4-5 zile primesc grăsimi și mâncare cu conținut mare în energie.

Ce mâncare adițională credeți că este bună înaintea zborurilor de maraton?

Grăsimi și uleiuri, de atât au nevoie.

Folosiți vitamine? Care dintre ele credeți ca sunt cele mai bune?

Nu folosesc vitamine deoarece acestea nu îi vor face să zboare mai rapid. Folosesc doar probiotice cumpărate de la Dr. Brockamp.

Citind interviuri recente ale unor campioni din străinătate am observat că se folosește grăsimea de oaie. Ce părere aveți despre ea?

Si eu folosesc grăsime de oaie, direct de la măcelar. Nu cumpăr grăsime de oaie din comerț care este doar 15% grăsime și restul profit pentru firmele respective. O iau de la măcelar ieftin, o fierb încet, o filtrez și apoi o pun în frigider. Când o folosesc, scot din frigider cât am nevoie, o pun la cuptorul cu microunde până ce devine fluidă și o amestec cu mâncarea.

Crescătorie

Câtă importanță acordați crescătoriei?

O crescătorie bună este ca o casă bună – te simți confortabil în ea, te face sa revii acasă cat mai rapid. Contează ventilația buna, căldura și lipsa factorilor stresanți.

Cât de des faceți curat în crescătorie și ce impact are acest fapt asupra bunăstării porumbeilor?

Am grătare pe jos, dar în boxe se face zilnic curățenie.

Dacă ați vrea să construiți o crescătorie buna, care sunt aspectele care nu ar trebui trecute cu vederea?

Aerul curat este foarte important, bineînțeles. Nu îmi palce sa fac modificări, așa că am testat cu fum pe timpul întregului an până când am găsit parcursul perfect al curenților de aer în crescătorie. Este bine atunci când aerul iese prin acoperiș și nu merge spre spatele volierei. Nările albe ale porumbeilor îți vor arăta asta.

Reproducție

Credeți că reproducerea pe timpul iernii este un avantaj sau doar o pierdere de timp?

Depinde dacă vrei să concurezi puii, dacă ai mulți reproducători sau puțini. Nu pot spune că am observat modificări în bine sau rău, ci doar faptul că se antrenează mai mult timp pe perioada unui an.

Țineți porumbei tardivi? Dacă da, care este motivul?

Câteodată țin câțiva, reproduși din cei mai buni zburători ai mei, dacă simt că este necesar acest lucru, dar efortul și pierderile mari ale acestora mă fac sa mă îndoiesc de valoarea lor. Nu este un lucru rău, dar trebuie sa îți construiești un sistem în jurul lor și mie unuia nu mi-ar place lucru asta.

Care sunt acele aspect esențiale pentru a reproduce pui sănătoși și bine dezvoltați?

Reproducători sănătoși și nu prea bătrâni, cu toate că multa lume vă va spune altceva. Eu prefer ca 95% din reproducătorii mei sa fie de maxim 7 ani.

Ce nu trebuie sa lipsească din sectorul reproducătorilor: minerale, legume, lumină sau niciuna dintre acestea?

Gritul, grăsimile, proteinele și diversitatea hranei vor fi de ajuns.

Este adevărat că porumbeii cu o vârstă mai înaintată s-ar putea să nu mai reproducă pui buni?

Eu prefer reproducători tineri. Dacă vrei să ai reproducători bătrâni, trebuie să le pui hrănitori separate, doar pentru ei, fiindcă eu cred ca o foarte mare importanță o are laptele de gușă.

Când poți afirma despre un porumbel ca este un bun reproducător?

Când poți să arați 4-5 fii sau fiice din acel bun reproducător care încă se afla în compartimentul de zbor sau reproducție.

Credeți ca porumbeii dumneavoastră ar putea evolua în cursele de maraton cu aceleași performanțe într-o zona complet diferită față de zona sau țara în care locuiți, să zicem…..Romania?

Bineînțeles că pot! Ei au fost selectați de-a lungul timpului în cea mai puternica concurență de maraton. Porumbeii olandezi sunt cunoscuți în toata lumea pentru zborurile de maraton. Au fost selectați în cursele de Barcelona 1300 km și St. Vincent 1100 km și au în genele lor asta încă din anul 1920. Avem cei mai mulți specialiști în cursele de maraton și foarte multe curse în care să îi selectam. Normal că va trebui sa treacă 2 generații până se acomodează perfect, dar au câștigarea curselor de maraton în sânge.
Selecție și achiziționarea porumbeilor

Selectați porumbeii ‘’la mână”?

In lotul de zbor nu fac lucrul acesta deoarece acolo merge zicala: zboară sau mori. În lotul reproducătorilor prefer sa îi aleg la mână. În zona în care concurez, pentru a concura la cursele de maraton, un porumbel trebuie sa îndeplinească anumite standarde. Dacă nu le îndeplinește nu îl cumpăr, chiar dacă este din cei mai mari campioni.

Cum ați alege cel mai bun porumbel al lotului de zbor la sfârșitul sezonului?

Doar după rezultate, doar acestea contează.

În ce condiții sunteți de părere ca un porumbel își are locul meritat în crescătorie peste iarnă (rezultate minime sau origine)? Sau sunteți de părere că tot ce a rămas de la sezonul de zbor este destul de bun?

Primesc șanse până la vârsta de 3 ani. Aceia care după ultimul sezon nu au nici un rezultat, nu mai au ce căuta în crescătorie.

Sunt crescători care preferă ca porumbeii pentru maraton sa fie cu sternul mai lung. Credeți ca are vreun sens acest lucru?

Am văzut crescători care preferă ambele timpuri, dar din câte am observat, cei cu sternul lung încep să dispară – cred că timpul a decis asta. Mie personal îmi place câștigătorii. Și dacă am o volieră plină de porumbei cu sternul lung, doar de aceia îmi doresc.

Cum alegeți un porumbel pe care ați vrea să-l cumpărați?

După pedigreu și după cum arata la mână, dacă pot sa fac acest lucru. Trebuie sa provină din zona mea și sa fie din câștigători de curse de peste 1000 km.

Cât de important este pedigreul pentru un porumbel și de ce?

Dacă ai noroc nu ai nevoie de pedigreu. Nu pedigreul face porumbelul, ci porumbelul trebuie sa facă pedigreul.

Crescătorii din Romania cumpără din ce în ce mai mulți porumbei din tarile vestice, în special din Belgia și Olanda. Credeți că porumbeii achiziționați din Olanda pot performa mai bine decât porumbeii indigeni chiar din start sau credeți ca au nevoie de o perioadă de acomodare?

Eu știu un lucru din măgar scoți tot măgar și din porumbei buni ai să scoți porumbei buni, deoarece inteligența și orientarea este scrisă în genele lor.

Tineretul

Câți pui aveți de gând să reproduceți pentru lotul de zbor din această toamnă?

În mod normal, 100 de pui. După terminarea sezonului, în crescătorie vor mai fi 70.

Știm ca tineretul este viitorul. Cum aveți grijă de tineret (antrenament, dietă, medicamentație)? Cum sunt zburați puii, după care metodă? Folosiți vreo tehnică specială de motivare?

Primesc Bio-even, produsul meu propriu pentru năpârlire Myst, dar le dau când vreau eu, nu după un program.

În Romania devine din ce în ce mai des întâlnită angajarea puilor la 3 zboruri de peste 500 km. Credeți că acest lucru poate distruge viitorul carierei de maratoniști a acestor pui?

Porumbeii mei năpârlesc în sezonul cu puii, ii angajez la zboruri, dar nu îi bag la ceas. Noi, în Olanda, nu aven voie sa angajăm puii în anul ecloziunii la zboruri de 500 km, dar pe vremea când puteam, o făceam. Am văzut pui sa zboare la 850 km și apoi sa câștige și la vârsta de 3 ani.
Mari columbofili

Dacă ar fi să reîncepeți de mâine sportul columbofil, de la ce crescători credeți că ar fi cel mai bine să cumpărați porumbei și ce porumbei?

Porumbei de maraton de la mine bineînțeles J. Aș încerca să aduc porumbei din zona mea și apoi să îmbunătățesc cu material din Belgia , Olanda sau Germania.

Numiți câțiva dintre cei mai buni crescători de porumbei de maraton din Europa.

Arjen Beens, Jelle Jellema, Bennie Homma din Olanda, Etienne Mierlaen, Chris Hebberecht Belgia și Batenburg-Van der Mewe.

Ce credeți despre competiția din zona dumneavoastră? Numiți 2 dintre cei mai puternici crescători care vă sunt oponenți.

Toți crescătorii din Olanda care zboară maraton sunt oponenți de temut, mai ales cei din zona mea.

Vorbind la general, știm ca germanilor le plac pedigreele, britanicilor antrenamentele, americanii sunt în căutarea numelor mari și belgienii și olandezii contează pe rezultate.

Care dintre aceștia au dreptate?

În ziua când sosesc porumbeii de la cursă, cei care ai porumbeii acasă au dreptate.

Știți vreun campion la maraton din Romania?

Știu ca voi zburați în Ucraina, Polonia și Germania cu curse de 700 – 1000 km. Ar fi bine dacă ați avea un program cu 5-6 curse de maraton cu un ciclu de odihnă de 3 săptămâni între ele. De asemenea, ar fi bine dacă ați putea organiza niște curse naționale, dar cred ca acest lucru este dificil.

Generalități

Cum credeți ca își găsește un porumbel drumul spre casă?

La fel cum știm noi sa mergem la baie, este înscris în codul lor genetic. Pentru a ajunge acasă, primează dorința de supraviețuire, cea de a primi mâncare, de a-și găsi partenerul, boxa și așa mai departe.

Când un porumbel străin se rătăcește și vine în crescătoria dumneavoastră, cum procedați?

Îi dau apa, mâncare, îl separ de porumbeii mei și apoi îl eliberez. Sper că și alții fac la fel ca mine.

Care țări credeți că reprezintă viitorul sportului columbofil?

Atunci când nu o sa se mai zboare în Olanda, am sa vin la voi sa zbor porumbeii. Până atunci, prefer țările clasice: Belgia , Olanda și Germania. Aici se află cele mai bune trasee de zbor, cunoștințele cele mai vaste în materie columbofilă și cea mai mare competiție.

Care culoare credeți că este cea mai reprezentativă pentru porumbelul de curse modern?

Culoarea dominantă este gut (solzat), dar știu că oamenii vor sa aibă toate culorile în crescătorii. De aceea, cred ca porumbeii își vor păstra varietatea de culori.

Care credeți că sunt cei mai mari dușmani ai porumbeilor?

Crescătorii de porumbei care nu au nimic în comun cu creșterea porumbeii, bolile, păsările de pradă și politicienii ecologiști.

Când vă simțiți puternic: când aveți un sector de reproductive bun sau când aveți un lot de zburători bun?

Când am un compartiment de matcă puternic, în el aflându-se porumbei zburați care și-au dovedit calitatea. Istoria demonstrează acest fapt.

Cât de important este norocul și cât de importantă este cunoașterea în reproducerea și zborul cu succes al porumbeilor?

Puteți sa întrebați orice sportiv de top sau om de afaceri. Vă vor spune ca este nevoie și de puțin noroc, dar ei știu ca totul depinde de cat de departe ai de gând sa mergi, cât de mult vrei să oferi, talent și calități personale. Mulți vor pierde, mulți vor câștiga, dar puțini vor continua să câștige, deci este nevoie de noroc. Eu nu cred în noroc – vreau doar sa câștig.

Care ar fi cel mai important sfat care l-ați putea oferi colegilor columbofili din Romania?

Nu cumva să uitați să continuați să vă bucurați de acest sport, de bucuria de a vedea porumbeii sosind din curse. Sperați în reproducerea de noi campioni și bucurați-vă împreună când câștigați. Noi suntem oameni aparte, suntem oamenii care concurăm porumbei.

Sjaak Buwalda, din Olanda, pentru columbofilii români

interviu de Botezat Albert (concept, colaborare directă cu Sjaak și traducere), Iușan Darius (consultant) și Corneliu (traducere, corectură, editare și prezentare)



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 1
poplemuel 5 aprilie 2015  
frumos...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.